10 tips voor mantelzorgers

Uit: Nieuwsbrief Rabobank IkWoonLeefZorg november 2020

Tips en adviezen van mensen die in dezelfde situatie zitten, zijn vaak onbetaalbaar. Dit zijn de tien gouden tips ván mantelzorgers, vóór mantelzorgers.

1. Tijd voor uzelf

Zorgen voor een ander is mooi. Maar het kan ook vermoeiend zijn en het kan soms zelfs te veel worden. Daarom is het belangrijk genoeg tijd voor uzelf te maken. Voel u daar niet schuldig over: ontspanning houdt u gezond.

2. Wees open en eerlijk

Praat met uw omgeving over uw situatie. Vertel het ook als het u zwaar vindt en vraag om hulp als u daar behoefte aan heeft.

3. Onderhoud uw contacten

Hoe druk u ook bent, zorg ervoor dat u uw vrienden en kennissen niet verwaarloost. Betrek uw familie en vrienden bij waar u mee bezig bent. Zo voorkomt u dat u vereenzaamt.

4. Vraag hulp

Hulp vragen is geen zwakte, integendeel zelfs! Ziet u het even niet zitten, schakel dan professionele hulp in en praat met uw familie of vrienden. De meeste mensen vinden het juist fijn als ze u kunnen helpen.

5. Zucht eens diep

Wordt het u even te veel, trek u dan voor een moment terug. Ga even naar buiten, of naar het toilet of de badkamer. Adem diep in en uit. Als u dit een paar keer doet, zult u merken dat u weer lucht krijgt.

6. Lach samen

Als u voor iemand zorgt, gebeuren er ook genoeg grappige dingen. Het is heerlijk om daar samen om te lachen. Het maakt de situatie soms net wat minder verdrietig. Samen lachen is aanstekelijk, het geeft energie en het zorgt voor een gevoel van verbinding.

7. Wat kan er nog wel?

Misschien kijkt u naar wat uw naaste niet meer kan. Vecht daar niet tegen, maar beweeg erin mee. Geef complimentjes voor wat hij (of zij) doet en ga uit van wat er nog wel kan. Zelfstandig fietsen kan misschien niet meer, maar samen op een tandem of naast elkaar op een duofiets kan misschien nog wel.

8. Zing!

Zing wat u voelt, wat u ziet, wat u doet. Het hoeft niet te rijmen, het hoeft niet mooi te klinken, u hoeft zelfs geen maat te houden. Zingen traint de spieren in het bovenlijf, de longen en de ademhalingsspieren. Daarnaast neemt de hoeveelheid anti-stresshormonen toe: u voelt zich meer ontspannen. Van zingen is zelfs bekend dat het pijnstillend kan werken. Mensen die chronisch pijn hebben, vergeten de pijn tijdens het zingen vaak even.

9. Genieten met groen

Voelt u zich moe en somber? Koop dan eens iets groens voor uzelf. Een kleurrijke bos bloemen, een mooie plant; groen fleurt uw omgeving op. En terwijl u uw boeket schikt of uw plant in een mooie pot zet, zult u merken dat uw gedachten hun zwaarte verliezen. Gun uzelf daarom de rust van zo’n groen moment.

10. De drie bedankjes van de dag

Bedenk voor u gaat slapen drie dingen waarvoor u dankbaar bent. Spreek die drie dingen hardop uit of schrijf ze op in een mooi boekje. Zo valt u met een positief gevoel in slaap. Bovendien zult u merken dat de positieve dingen van de dag u steeds meer gaan opvallen.

Inspiratiegids voor mantelzorgers
Deze tips en andere praktische ideeën vindt u terug in de Inspiratiegids voor mantelzorgers door (oud)mantelzorgers. De inspiratiegids is onderdeel van het GOUDmantelproject van het Radboudumc Alzheimer Centrum. Binnen dit project delen (oud)mantelzorgers van patiënten met dementie hun kennis en ervaringen.